У газеті розміщено привабливу пропозицію про продаж автомобіля. Ви телефонуєте за вказаним номером, на плівці автовідповідача записані докладні технічні характеристики машини. Але вони Вас не влаштовують або ціна виявляється завищеною. А через якийсь час приходить рахунок, за дзвінок на платний телефон…
Існує кілька варіантів шахрайства з платними номерами. Наприклад, ви отримуєте повідомлення, в якому значиться прохання терміново зателефонувати за вказаним номером телефону. Іноді для більшої правдивості додають: «Ваш родич в небезпеці», «Ви виграли приз» і так далі. Ви набираєте вказаний номер, але в трубці звучить незнайомий голос і через кілька секунд на тому кінці дроту кидають трубку.
Ще один варіант
Телефон дзвонить тільки один раз і недовго. Абонент не встигає відповісти і передзвонює на номер, що у нього «висвітився». У результаті – нульовий баланс або величезний рахунок за розмову. Найчастіше такий дзвінок здійснюється з закордонного номера. Вам достатньо зателефонувати на нього, і не залежно від тривалості розмови, ви отримаєте можливість заплатити круглу суму за переговори. У господарів номеру є договір з телефонною компанією, за яким за дзвінок платить той, хто дзвонить (причому суму вони встановлюють самостійно і це може бути, наприклад, $ 50).
Консультація юриста
Юридичне покарання за такий вид шахрайства не передбачене, тому будьте вкрай уважні з дзвінками на незнайомі номери.