Одним з найбільш талановитих аферистів XX століття був граф Віктор Люстіг (1890-1947). Ця людина володіла п’ятьма мовами, здобула відмінне виховання. Він був самолюбний і безстрашний. Відомо 45 його псевдонімів, і тільки в США його заарештовували 50 разів.
«Чесний малий»
Одного разу, у 1926 році, високий, добре одягнений молодий чоловік відвідав відомого гангстера того часу. Людина представилась як граф Віктор Люстіг. Він просив дати йому 50 тисяч доларів, щоб подвоїти цю суму. Гангстерові було зовсім не шкода вкласти в сумнівне підприємство таку незначну суму, і він дав їх графу. Строк для виконання задуманого – 2 місяці. Люстіг взяв гроші, поклав їх у банківський сейф у Чикаго, а потім відправився в Нью-Йорк.
Люстіг не робив спроб подвоїти залишену в Чикаго суму. Через два місяці він повернувся, забрав гроші з банку і відправився до гангстера. Там він вибачився, сказав, що план не спрацював і віддав гроші назад. На це гангстер відповів: «Я чекав 100 тисяч доларів або нічого. Але… повернути мої гроші назад … Так, ви чесний чоловік! Якщо у вас труднощі, візьміть хоч це». І дав графу 5 тисяч доларів. Але ці 5 тисяч і були метою афери Люстіга!
Продаж Ейфелевої вежі
Проте прославився Люстіг не історією з гангстером, а продажем самої Ейфелевої вежі. До того ж цю махінацію він спробував здійснити двічі. У травні 1925 року Люстіг з колегою-аферистом Деном Коллінсом прибули до Парижа. У місцевій газеті вони побачили статтю про те, що Ейфелева вежа в жахливому стані. Уряд навіть думає, що дешевше її буде знести, ніж відремонтувати.
У Люстіга виник план. Першим ділом знайомий подільник документів зробив йому вірчу грамоту. Потім офіційні листи були розіслані найбільшим ділкам. Запросивши їх в дорогий готель, Люстіг розповів їм, що уряд дійсно вирішив знести башту і продати її на металобрухт, тому що вона була побудована більше 30 років тому (у 1889 році) для Всесвітньої виставки як тимчасова споруда. Через чотири дні ділки подали свої аукціонні заявки на придбання башти, що підлягала знесенню. Але сам аукціон Люстіга не цікавив. Він уже намітив жертву – нею став ділок на ім’я Андре Пуассон.
Люстіг натякнув Пуассону, що той може виграти аукціон. Пуассон вирішив, щоб справа вигоріла, і потрібно закріпити її великій хабаром. І він тут же передав шахраєві пачку купюр значного номіналу. Ден Коллінс і Люстіг відразу поїхали до Австрії, де безтурботно жили на гроші Пуассона. Через деякий час Люстіг повернувся до Парижа і таким же чином спробував продати башту ще раз. Але нова жертва повідомила про це в поліцію, історія просочилася в пресу по всій Європі. Люстігу довелося швидко залишити «старий світ» і виїхати до США. Третій раз продавати Ейфелеву вежу він не зважився.
У грудні 1935 року графа заарештували. Він отримав 15 років в’язниці за підробку доларів, а також 5 років за скоєну всього місяць тому втечу з іншої в’язниці. Його перевели у відомий острів-в’язницю Алькатраз біля Сан-Франциско, де він і помер від пневмонії в березні 1947 року.