Сергій, отримав одного разу рахунок за годинну розмову з якимось жителем Південної Кореї. Рядок з корейським телефоном опинився в довгому списку численних (що мали місце бути насправді) переговорів з абонентом, що знаходиться в США. Сергій написав заяву в телефонну компанію, і рахунок, на щастя, анулювали. Але не завжди все складається так вдало. А такі рахунки невизначеного походження не рідкість.
Буває, що «причина» величезного рахунку живе недалеко. Так до Євгена зайшов якось сусід. Йому потрібно було подзвонити сестрі, яка живе в цьому ж місті. Звичайно, йому дозволили. Який номер був набраний, ніхто не звернув уваги. Але в телефонному рахунку, який прийшов дуже скоро, був вказаний номер не сусіднього району, а штату Каліфорнія. Сусід здивовано розводив руками, а Євгену довелося сплатити кругленький рахунок. Особливо уважними слід бути, якщо ви здаєте свою квартиру. Часто це відбувається без оформлення відповідного договору. А мешканець може несподівано з’їхати з квартири і залишити господареві телефонні рахунки, в рази перевищують суму оплати за житло.
Існує таке поняття як «Фрікер». Це люди, які підключаються до телефонної лінії будь-якого абонента. Особливо багато їх з’явилося в другій половині 90-х. Так, наприклад, у результаті їх «діяльності» філія «Ростелекома» у 1998 році змушена була щомісячно розбирати до тисячі заяв користувачів, які отримали рахунки на оплату дзвінків по міжміській або міжнародній лінії, яких вони не робили. Багато шахрайств пов’язано з телефонами, встановленими в готельних номерах. Часто мешканцеві, що виїжджає з номера, виставляють рахунок за телефонні розмови попереднього постояльця.
Консультація юриста
Не оплачуєте рахунок, якщо впевнені, що він помилковий. Відразу телефонуйте в довідкову службу і намагайтеся з’ясувати: чи не могла відбутися при виставленні рахунку технічна помилка. Якщо це виключено, зверніться в вашу міську телефонну мережу із заявою. Майстер повинен перевірити стан проводового шлейфу і спробувати виявити тривалий підключення (розводка проводів в бік від вашого приміщення і розподільної коробки), а також можливість короткочасного підключення до шафи на сходовій площадці. Майстер зобов’язаний залишити вам після закінчення робіт копію акту огляду.
Порада
Вберегтися від шахраїв може допомогти відключення від автоматичного міжміського зв’язку. Подзвонити в інше місто або країну в цьому випадку ви зможете тільки через телефоністку. Ще один варіант полягає в установці заборони на деякі види вихідного зв’язку або включення захисту від несанкціонованих дзвінків. Це платна послуга, але при здійсненні міжміського дзвінка потрібний буде пароль, що відомий лише вам.
Важливо пам’ятати, що кримінальне покарання за несанкціоновані роботи на телефонному обладнанні, в тому числі за підключення до телефонної лінії, в законодавстві немає. Ніякого покарання не передбачено навіть якщо вам завдали великої матеріальної шкоди.